Ken jezelf door je denkbeelden

Alles hebben....

Schopenhauer: de rijke westerse mens heeft alles, maar is niet gelukkig. Alles hebben is niet genoeg. We missen iets!  Het is dat alles- gevoel!

Al dit streven naar geluk berust op een groot misverstand: dat de mens op aarde is om gelukkig te zijn. De levenswil is blind zonder doel en bestemming die wil zet ons onophoudelijk tot iets aan maar kan er slechts in beperkte mate invloed op uitoefenen.

Uitgangspunt van Schopenhauer  is dat al ons willen voortkomt uit behoefte, uit gebrek, uit lijden. Bevrediging van die behoefte maakt weliswaar een eind aan ons lijden maar tegenover een wens staan er minstens tien anderen die moeten worden ingelost. Onxe verlangens zijn eindeloos, onze begeerte is van lange duur maar de vervulling is vaak kortstondig.

Geluk is als wens en bevrediging elkaar zonder al te korte of al te lange tussenpauze op elkaar volgen. De bevrediging van de wens moet niet al te lang op zich laten wachten. Anders is er sprake van lijden. Te korte tussenpauze is evenmin wenselijk.Bij onmiddelijke bevrediging treedt oververzadiging en verveling op. Immers: zolang ik nog iets te wensen heb verlang ik nog naar iets en in dat verlangen ligt een zekere belofte besloten.

Geluk is in wezen negatief. We voelen het alleen als het ons ontbreekt.